

Zlata polentina torta


Priprava
Polenta:
Mleko zmešamo s soljo, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter ga zavremo. Dodamo polento in jo skuhamo. Vmešamo na kocke narezano maslo. Polento vlijemo v tortni model premera 20 cm. Postavimo v hladilnik, da se strdi.
Toffee krema:
Želatino v prahu namočimo v nekaj žlicah vode in jo pustimo stati 10 minut. Vmes skuhamo toffee puding po navodilih proizvajalca, prilagodimo le količino mleka in sladkorja. Vročemu pudingu vmešamo nadrobljeno čokolado, dodamo namočeno želatino in dobro premešamo. Nato sladko smetano stepamo do mehkih vrhov in jo vmešamo v rahlo ohlajen puding. Sedaj kremo prelijemo v tortni model čez polento. Postavimo v hladilnik za 2-3 ure.
Čokoladni preliv:
Želatino v prahu namočimo v nekaj žlicah vode in jo pustimo stati 10 minut. Sladkor in vodo zavremo in kuhamo še 3 minute. Dodamo kakav in smetano, premešamo in ponovno zavremo. Zmanjšamo ogenj in kuhamo 5 minut. Odstavimo z ognja in primešamo želatino.
Preliv precedimo in ga ohladimo na sobno temperaturo. Torto sedaj prelijemo s poljubno količino preliva in jo postavimo na hladno za 30 minut
Sestavine

Za plast polente:
- 100 g instant polente Zlato polje
- 400 ml mleka
- 3 g soli (pol žličke)
- 50 g sladkorja
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja Dolcela
- 30 g masla
Za toffee kremo:
- 1 vrečka Dolcela premium puding Toffee
- 350 ml mleka
- 80 g mlečne čokolade Gorenjka
- Ščep soli
- 60 g sladkorja
- 5 g želatine v prahu Dolcela
- 175 ml smetane za stepanje
Za čokoladni preliv:
- 9 g želatine v prahu Dolcela
- 120 ml vode
- 150 g sladkorja
- 50 g temnega kakava Gorenjka Chef
- 80 ml smetane