Valvice z ragujem

srednja
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. V veliki kozici segrejemo olje in na njem pražimo sesekljano čebulo, strt česen in sesekljano stebelno zeleno 3 do 4 minute na srednjem ognju, da se čebula malo zmehča. Dodamo mleto meso in ga pražimo 3 do 4 minute, ob tem nenehno mešamo, da enakomerno porjavi. Vmešamo paradižnikovo mezgo in pražimo še eno minuto.
  2. K mesu dodamo še sesekljan paradižnik iz pločevinke, v prazno pločevinko nalijemo jušno osnovo, da jo oplaknemo, in vse skupaj prilijemo v kozico. Vmešamo nasekljane olive, zavremo, zmanjšamo ogenj in pokrijemo ter kuhljamo 35 do 40 minut, da je meso zelo mehko. Solimo in popramo ter vmešamo nekaj natrganih lističev bazilike.
  3. Medtem v velikem loncu zavremo obilo vode, vanjo vsujemo valvice in jih kuhamo 4 minute, da so še al dente. Odcedimo jih in jih stresemo v kozico k omaki, pomešamo, razdelimo na krožnike in okrasimo z lističi bazilike.

Ali ste vedeli

Valvice so jajčni široki rezanci z nakodranimi robovi, ki so kakor nalašč, da ujamejo drobne koščke iz omake.

Testenine so najboljše – in tudi laže prebavljive –, če so kuhane al dente, torej tako, da so še čvrste na ugriz. Najbolje je, da jih pokusimo kakšno minuto prej, preden se izteče čas kuhanja, ki je naveden na embalaži. Prav tako je pomembno, da jih kuhamo v veliki količini dobro osoljene vode. Ko so kuhane, jih ne prelijemo s hladno vodo (razen če jih bomo uporabili za solato), prav tako jih ne zabelimo z oljem, ampak kar takoj z omako, ki mora testenine že čakati! Malo vode od kuhanja testenin prihranimo, da lahko z njo po potrebi razredčimo omako.