Svedri s pestom iz peteršilja in lešnikov

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Za pesto damo peteršilj, lešnike, parmezan, limonovo lupinico in sok v multipraktik in vse skupaj zmeljemo v pasto. Ob vključenem multipraktiku počasi prilivamo oljčno olje. Nazadnje solimo in popramo.
  2. Svedre kuhamo v veliki količini osoljenega kropa6 minut oziroma toliko, da so še al dente. Odcedimo jih – malo vode od kuhanja prihranimo –, jih vrnemo v lonec, primešamo pesto in po želji kakšno žlico vode od kuhanja ter postrežemo.

Nasvet

Pesto lahko pripravimo na zalogo iz dvojne količine sestavin. Kar ga ostane, ga preložimo v kozarček, prelijemo z oljčnim oljem in shranimo v hladilnik, kjer lahko počaka do en teden.

Še več zamisli za pesto malo drugače

Metin pesto

V multipraktiku zmeljemo 80 g metinih listov, 250 g albuminske skute (rikote) in 25 g naribanega parmezana, solimo in popramo.

Orehov pesto

V multipraktiku zmeljemo 175 g orehovih jedrc in 1 strok česna, nato dodamo pest bazilikinih listov, 100 g naribanega parmezana, 50 g masla in 4 žlice dobrega ekstra deviškega oljčnega olja, solimo in popramo.

Špinačni pesto

500 g sveže špinače v cedilu prelijemo s kropom, da ovene. Špinačo dobro odcedimo in jo v multipraktiku zmeljemo skupaj z 2 strokoma česna, 2 žlicama oljčnega olja, 100 g sira feta in 40 g pinjol, začinimo z muškatnim oreščkom, soljo in poprom.