Slan proseni šarkelj

lahka
1 ura 30 minut
predjed

Priprava

  1. Čebulo drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem popražimo čebulo in proseno kašo. Prilijemo jušno osnovo, zavremo, solimo in popramo ter na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Preložimo v skledo in pustimo, da se ohladi.
  2. Korenje olupimo in grobo naribamo, sir prav tako grobo naribamo. Model za šarkelj s prostornino 1 l namažemo z maslom ter posujemo z drobtinami in semeni. Pečico segrejemo na 180 °C.
  3. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake, korenje, skuto, sir, semena in polovico zelišč vmešamo v proseno maso. Beljake s ščepom soli stepemo v trd sneg in ga nežno vmešamo v proseno maso. Preložimo v model in postavimo v ogreto pečico za 1 uro. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato šarkelj zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
  4. Jogurt zmešamo s soljo, poprom, ščepom sladke mlete paprike in preostalimi zelišči ter ponudimo k šarklju.

Nasvet

Proseno kašo najpogosteje jemo skuhano v mleku, priljubljena je tudi zapečena s suhimi slivami, a to žito, ki ne vsebuje glutena, je resnično vsestransko živilo: proseno kašo lahko uporabimo kot jušno zakuho, za nadeve za zelenjavo, za polpete, slane in sladke narastke, solate in kot prikuho.