Rižota z jurčki in bučkami na rukoli s kozjim sirom

Tradicionalna rižota z gobami izvira iz Italije, natančneje iz Piemonta. Z aromatični jurčki je rižota še posebno okusna.

srednja
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Čebulo na tanko narežemo in jo na toplem olju pustimo, da postekleni.
  2. Dodamo na majhne kocke narezane jurčke in vse skupaj prepražimo.
  3. Dodamo riž, ga na kratko pustimo, da postekleni, nato pa vse skupaj zalijemo z jušno osnovo ali vodo (za bolj sočno rižoto naj bo razmerje riža in vode 1 proti 3).
  4. Na majhnem ognju naj se kuha 10 minut, nato dodamo na kocke narezane bučke, sesekljan česen in peteršilj.
  5. Za sočno rižoto pustimo, da se duši 5 minut, kuhanje pa lahko podaljšamo še za 5 minut.
  6. Na koncu po okusu dodamo sol, začimbe, maslo in polovico naribanega sira.
  7. Na globok krožnik najprej položimo oprano in razrezano rukolo, dodamo rižoto in na koncu preostali naribani sir.
  8. Krožnik lahko dekoriramo z malo žafranke in vejico zelišč (npr. timijana).