Rižev kolač, odišavljen s pomarančo

lahka
2 uri
sladica

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 24 cm namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko. To najlaže storimo tako, da papir zmočimo in zmečkamo, da se zmehča in se bo lepše prilegal robovom, nato ga spet razgrnemo in z njim obložimo model.
  2. Mleko, razprt vaniljev strok, trakove pomarančne lupine in 150 g sladkorja damo v kozico in zavremo. Dodamo riž in na zmernem ognju kuhamo 12 do 15 minut, da riž vpije mleko in postane kremast. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Pomarančno lupino in vaniljev strok odstranimo.
  3. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake razžvrkljamo skupaj z likerjem ali s pomarančnim sokom, v drugi skledi pa stepemo beljake s preostalim sladkorjem v čvrst sneg. Rumenjake vmešamo v ohlajen riž, vmešamo še rozine in naribano lupino 1 pomaranče, nato narahlo vmešamo še sneg. Testo prelijemo v model in pečemo 1 uro.
  4. Kolač postrežemo še topel ali pa hladen, posut s sladkorjem v prahu in še malo pomarančne lupinice.

Ali ste vedeli

Riž za domače jedi je brušen beli srednjezrnati riž, ki je zaradi oblike zrn in vsebnosti škroba najprimernejši za nadeve, narastke in sladke jedi, kot so klasične jedi naših babic, odličen pa je tudi v enolončnicah.

Je le eden od števinih rižev v ponudbi Zlatega polja, kjer so riži za vse jedi in okuse: parboiled, ki je obdelan po posebnem postopku tako, da ohrani hranilne snovi in se ne razkuha, arborio, ki je najprimernejši za rižote, dolgozrnati, integralni riž, riž, pakiran v blazinici ... Navsezadnje je riž drugo najpomembnejše žito za pšenico in glavna hrana skoraj polovici svetovnega prebivalstva.