Polenta z gobami

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Gobe očistimo in narežemo. V ponvi na zmernem ognju stopimo maslo in na njem nežno popražimo na lističe narezan česen, nato dodamo gobe in pražimo še minuto ali dve. Prilijemo vino in zajemalko vode ter solimo. Pokrijemo in kuhamo 7 do 8 minut, kakšno minuto, preden je omaka gotova, dodamo peteršilj.
  2. V kozici zavremo liter osoljene vode. Vanjo počasi vsujemo polento in ob tem ves čas mešamo z metlico, da se ne naredijo grudice. Na šibkem ognju kuhamo 3 do 4 minute, da dobimo zelo gosto polento. Med kuhanjem jo pogosto premešamo.
  3. Vročo polento preložimo v veliko skledo ali na leseno desko, jo obložimo z gobami in takoj ponudimo, dokler je še tako vroča, da se kadi!

Zapečena različica

Kuhano polento naložimo v pekač, jo obložimo z gobami in posujemo z naribanim aromatičnim topljivim sirom. V pečici, ogreti na 180 °C, jo pečemo približno 5 minut.
Polnozrnata polenta je še bolj okusna kot navadna. Grobo mleti koruzni zdrob z večjim deležem koruznih otrobov iz koruznega ovoja (vključno s kalčkom in lusko) je iz rdeče sorte koruze, ki je bogata z antioksidanti in karotenoidi. Je nekoliko bolj groba kot klasična polenta, polnega vonja in okusa. Zaradi postopka instantiranja, pri katerem polento obdelajo s paro in vročim zrakom (pri čemer se ne spremeni njena prehranska in biološka vrednost), se skuha že v nekaj minutah.