Krepka enolončnica s stročnicami in žiti

srednja
1 ura
juha

Priprava

  1. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Korenje in zeleno drobno narežemo, čebulo in česen drobno sesekljamo in vse skupaj popražimo na 3 žlicah oljčnega olja.
  2. Dodamo žita, lečo in krompir, dobro premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Po želji dodamo tudi parmezanovo skorjo.
  3. Zelišča povežemo v šopek in jih dodamo v kozico, pustimo, da počasi zavre, solimo in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno pol ure, vmes po potrebi dodamo še malo jušne osnove. Nazadnje dodamo še pasiran paradižnik in odcejen fižol ter prevremo.
  4. Ko je jed kuhana, odstranimo šopek zelišč, po potrebi dosolimo, po želji dodamo kanec dobrega oljčnega olja in postrežemo. Na koncu lahko enolončnico obogatimo še s popečeno panceto. Zraven se prileže opečen rustikalen kruh.

Nasvet

Pri izbiri žit in stročnic lahko improviziramo – lahko vzamemo le eno ali dve žiti, namesto fižola ali ob njem pa dodamo še čičeriko...

Polnovredna žita in stročnice so odličen vir vlaknin, beljakovin in drugih koristnih hranil, poleg tega pa se njihova energija sprošča počasi, tako da dolgo ostanemo siti.Žitne kaše Zlato polje so predkuhane, zato je čas kuhanja krajši. Če bi uporabili navadna žita in stročnice, bi jih morali pred kuhanjem namakati, čas kuhanja pa podaljšati na najmanj eno uro. To pa ne velja za lečo, ki je pred kuhanjem tudi sicer ni treba namakati in se skuha že v 20 minutah.