Kokosove kroglice s pirinim zdrobom

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. V kozici na zmernem ognju zavremo mandljev napitek ali mleko skupaj z razprtim vaniljevim strokom in pustimo nežno vreti 5 minut (ali več, če želimo več vaniljeve arome). Nato vaniljev strok odstranimo, v kozico pa vsujemo sladkor in nato ob stalnem mešanju z metlico počasi še zdrob. Ko vmešamo ves zdrob, še vedno med mešanjem dodamo kokosove kosmiče in mlete mandlje.
  2. Ko dobimo enotno zmes, odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi. Iz hladne mase oblikujemo za oreh velike kroglice in jih sproti povaljamo v kokosovih kosmičih.

Ali ste vedeli

Pira je prastara zvrst pšenice (in ena najstarejših gojenih žitaric sploh), ki v zadnjem času spet postaja vse bolj priljubljena. Vsebuje veliko prehranskih vlaknin, vitaminov B in kakovostnih beljakovin. Čeprav vsebuje gluten, je laže prebavljiva kot pšenica, odlikuje pa jo poln, rahlo oreščkast okus. Pirin zdrob uporabljamo enako kot pšeničnega, tako da ga lahko v receptu preprosto nadomestimo – poskusite in naslednjič pripravite, na primer, pirin mlečni zdrob ali pirine zdrobove cmoke!