Gratinirana polenta s prekajenim sirom na popraženih koprivah

Klasično koruzno prilogo lahko za bolj intenziven okus obogatimo s prekajenim sirom in jajci ter jo v pečici zlato zapečemo.

srednja
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Polento skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali maslo v razmerju 1 proti 2.
  2. Kuhamo jo na majhnem ognju toliko časa, da se zelo zgosti.
  3. Posodo nato odstavimo, polento preložimo v večjo posodo (pekač) in jo enakomerno porazdelimo, da se ohladi.
  4. V ohlajeno polento umešamo jajca, smetano, polovico naribanega dimljenega sira, timijan, sesekljan peteršilj, sol in 2 žlici olivnega olja.
  5. Vse skupaj zmešamo v gladko maso, ki jo damo v pekač (ki smo ga prej namazali z maslom).
  6. Pečico segrejemo na 170 °C in pečemo približno 45 minut.
  7. Zadnjih 5 minut pečenja polento potrosimo še s preostalim naribanim sirom, da se lepo raztopi.
  8. Medtem operemo koprive (lističe odtrgamo, stebla odvržemo) in jih na rahlo segretem olju zelo na hitro prepražimo.
  9. Na koncu dodamo na tanke lističe narezan česen, solimo in začinimo s timijanom.
  10. Na krožnik najprej položimo koprive, nanje pa poljubno odrezano gratinirano polento.
  11. Okrasimo jo lahko na primer še s cvetom koprive.