Ajdovi rezanci s postrvjo

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. V ponvi segrejemo malo olja in na njem popečemo ribja fileja, približno 2 minuti na vsaki strani, da je meso skoz in skoz pečeno, a še sočno. Pečeno ribo razkosamo, pri tem odstranimo morebitne kosti, in ribo prihranimo.
  2. Testenine kuhamo v obilo osoljenega kropa 5 minut, da so še al dente, nato jih odcedimo in prihranimo malo vode od kuhanja.
  3. Testenine vrnemo v kozico z nekaj žlicami vode od kuhanja ter na hitro vmešamo razžvrkljane rumenjake, naribano limonovo lupinico in sok. (Kozice ne pristavimo na štedilnik, ker rumenjaki ne smejo zakrkniti, ampak se morajo na vročih testeninah skuhati le toliko, da postanejo kremasti.) Nežno vmešamo še postrv ter oplaknjene in odcejene kapre, nato zabelimo z malo dobrega oljčnega olja. Vmešamo špinačo, drobnjak in kozji sir ter solimo in popramo po okusu. Po želji pokapljamo s še malo olja.

Ali ste vedeli

Ajdove testenine so tradicionalne tudi v italijanski in japonski kuhinji. V Italiji jim rečejo pizzoccheri, znamenita je jed iz doline Valtelline, za katero jih z ohrovtom in lokalnim sirom zapečejo v pečici. Na Japonskem pa poznajo rezance soba, ki so eno od najbolj priljubljenih živil.