Ajdovi narastki s porovo omako

srednja
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Najprej pripravimo narastke. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in popražimo v kozici na vročem oljčnem olju. Ajdovo kašo oplaknemo in dobro odcedimo, nato jo dodamo k česnu in čebuli. Med mešanjem vse skupaj močno segrejemo, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ter dodamo lovor in timijan. Hitro zavremo, nato temperaturo zmanjšamo in nežno kuhamo 15 minut, da se zmehča.
  2. Medtem očistimo zelenjavo in jo narežemo na drobne kocke. Narezano zelenjavo skuhamo do čvrstega v manjši količini slane vode, potem jo dobro odcedimo. Iz kaše odstranimo lovor, dodamo pa zelenjavo in premešamo.
  3. Štiri modelčke za narastek namažemo z maslom, jih obsujemo z drobtinami, napolnimo s pripravljeno maso, potresemo z naribanim sirom ter prelijemo z mešanico iz sladke smetane, jajc, moke, soli in popra. Narastke pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 20 minut.
  4. Med peko narastkov pripravimo porovo omako. Por narežemo na kolobarčke, česen sesekljamo. V kozici segrejemo oljčno olje in na njem popražimo česen. Dodamo por in dolijemo jušno osnovo. Kuhljamo približno 10 minut, vmešamo kislo smetano, solimo in popramo.
  5. Narastke zvrnemo iz modelčkov na vroče krožnike in ponudimo s porovo omako.

Ali ste vedeli

Ajdo so pri nas ljudje gojili od nekdaj, tako trdno je zasidrana v ljudski zavesti, da se pojavlja celo v ljudskih pravljicah. Čeprav jo uvrščamo med žita, botanično ne spada med trave tako kot večina drugih žit, ampak je sorodnica rabarbare. Ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi ljudje s celiakijo, po drugi strani pa ima harmonično sestavo beljakovin, zato je pomembno živilo vegetarijancev.