• Morda niste vedeli •

Ljubezen, ki traja že 90 let

Na visok jubilej testenin smo v Žitu izjemno ponosni. Od začetkov njihove proizvodnje pa do danes se je sicer že marsikaj spremenilo, kot na primer modernizacija naprav za izdelavo testenin, nove in zdrave sestavine, pestra ponudba najrazličnejših testenin itd. Kljub temu naš cilj še vedno ostaja enak – slediti željam in potrebam naših kupcev ter jim ponuditi prvovrstne testenine, narejene v Sloveniji.

Pekatete – začetki proizvodnje testenin v Sloveniji

Proizvodnja testenin v Sloveniji sega že v davno leto 1898, ko je na bistriškem območju začela obratovati prva tovarna testenin. Zasluge za ustanovitev prve tovarne ima predvsem Anton Žnideršič, ki je tudi idejni vodja blagovne znamke za izdelke nove tovarne.

Z denarjem, pridobljenim od čebelarjenja in trgovine z lesom, je namreč Žnideršič skupaj z družabnikom Rudolfom Valenčičem iz Trnovega (njegov delež je kasneje odkupil) leta 1899 osnoval prvo kranjsko tovarno testenin imenovano Pekatete (ime tovarne je izpeljanka iz začetnih črk imena tovarne: Perva E Kranjska A Tovarna E Testenin E), ki je uspešno poslovala po celi državi. Leta 1904 je tovarna pogorela. Po požaru sta jo družabnika obnovila in razširila in z novimi, modernejšimi stroji proizvajala kvalitetnejše izdelke. Uvedel je tudi prvi parni stroj za pogon strojev v tovarni in na žagi, z lokomolna (dinamo) pa proizvodnjo električne energije za razsvetljavo in za lastne potrebe. Do tedaj so v dolini reke Reke vse stroje na žagah in mlinih namreč poganjala vodna kolesa.

Selitev v Ljubljano

Leta 1918 je bila Ilirska Bistrica dodeljena Italiji. Zaradi fašističnega nasilja nad Žnideršičem in njegovo družino ter močnega zaviranja gospodarske dejavnosti naših ljudi, je leta 1930 Žnideršič vse premoženje prodal in se preselil v Ljubljano, kjer je že leta 1925 z dvema družabnikoma odprl podružnico Pekatete na Tržaški cesti 44a na Viču. Tovarno v Ilirski Bistrici je prodal Viktorju Tomšiču in Sašu Ličanu, ki sta proizvodnjo testenin ohranila vse do 16. novembra 1937, ko je tovarna znova pogorela. Po požaru se je Tomšič odločil, da opusti proizvodnjo testenin in na istem mestu razvije proizvodnjo furnirja.

Obdobje po vojni

Tovarna Pekatete v Ljubljani je bila po vojni leta 1945 nacionalizirana, Anton Žnideršič pa upokojen. Pekatete so bile leta 1947 dodeljene Trgovskemu podjetju Žito Ljubljana. Tovarna testenin, s krajšim imenom “Testenine”, je imela po vojni (1949) dva obrata. Poleg že omenjenega na Tržaški 44a, ki je deloval v zastarelih stavbah in s starimi stroji, še obrat na Resljevi 24, ki se je imenoval Žika, tovarna hranil. Še leta 1949 so živila izdelovali predvsem za potrebe vojske, kasneje pa se je zaradi vse večjega povpraševanja moralo preiti tudi v proizvodnjo za široko potrošnjo. Do leta 1961 sta obratovali obe tovarni, dokler se proizvodnja ni preselila na Šmartinsko cesto 154 (današnje Žito), kjer proizvajajo testenine vse do danes.

Pekatete, Grande in na koncu družina Zlato polje

Blagovna znamka Pekatete je bila prepoznavna znamka testenin vse do leta 1991. Tako se je ves ta čas imenovala tudi naša delovna enota, v tistem času ena največjih proizvodnih enot najrazličnejših vrst testenin pri nas. Ime blagovne znamke smo spremenili šele leta 1991. Poimenovali smo jo Grande, ki je bila prepoznavna slovenska blagovna znamka vse do leta 2014, ko smo testenine združili z riži pod blagovno znamko Zlato polje. Naše testenine so tako postale del družine Zlato polje in se priključile zdrobu, rižu, polenti, žitaricam za zajtrk in kašam. Za ta korak smo se odločili, ker je imela blagovna znamka Zlato polje dober položaj med potrošniki v kategoriji riža in mlevskih izdelkov, zato smo njen asortiman povečali še za testenine. S tem smo okrepili prepoznavnost te znamke prek različnih vrst izdelkov.

Edinstvenost testenin Zlato polje

Testenine Zlato polje odlikujejo skrbno izbrane naravne sestavine, saj so vsi naši izdelki narejeni iz pšenice durum, ki za razliko od običajne pšenice vsebuje več beljakovin, mineralov in vitaminov. Izbrane sestavine so razlog, da se testenine ne razkuhajo, so okusne, nelepljive in imajo lepo rumeno barvo. Prepoznavne so po različnih oblikah in velikostih pakiranj, odlikuje pa jih tudi prvovrstna kakovost, saj ne vsebujejo umetnih dodatkov ali konzervansov.

 

 

 

Jubilejni, 90-centimetrski špageti

V maju in juniju 2015 lahko na prodajnih policah pričakujete posebno izdajo 90 cm dolgih špagetov, ki vam jih bomo ponudili v okviru 90-letnice testenin. Podobno pakiranje smo sicer imeli že v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Ob tej priložnosti bomo torej našim testeninam namenili še dodatno pozornost in prav je tako. Ob tej priložnosti bomo naše zveste kupce razvajali s številnimi aktivnostmi in nagradnimi igrami.

 

 

 

Zanimivosti:

  • Proizvodnja testenin teče kontinuirano. Proces teče neprekinjeno cel teden ali tudi dlje zaradi procesa sušenja. Sušenje je namreč zahteven proces in se ga ne prekinja.
  • Testenini rečemo tudi « naravno konzervirano testo«, ker vsebuje tako malo vode, da ni kvarljivo na sobnih temperaturah. Prednost je torej poleg enostavne sestave tudi v enostavni hrambi (sobni pogoji), dolgi rok trajanja (2 leti, včasih tudi več).
  • Hitra in tudi zelo enostavna priprava, povprečen čas kuhanja 5–10 minut. Testenino kuhamo al dente, da je sredina še trdikasta.
  • Testenine Zlato polje so samo iz zdroba pšenice durum (triticum durum), ki je bogatejša z minerali in vitamini kot običajna pšenica (triticum aestivum) Pšenični durum zdrob je bogatejši z naravnimi pigmenti, zato je tudi testenina brez jajc lepe rumene barve.
  • Testenina se oblikuje s pomočjo modelov za testenine. Zgneteno testo potiskajo skozi posebej oblikovane luknjice (inserte) v modelu. Od oblike luknjic je odvisna oblika testenine.
  • Testenine Zlato polje so 2. najmočnejši ponudnik na slovenskem trgu in z najdaljšo tradicijo proizvodnje testenin na Slovenskem. 

 

Na seznam